搜索
查看: 2176|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

[軟件討論] [整合分享] 還以為Chrome是最好用瀏覽器? 是因為你沒用過Vivaldi啊~

貓勳爵 ( 2k - 3k )

地獄黑仔王;(

賀年勳章貓貓論壇11週年紀念勳章貓貓論壇11週年寫作比賽冠軍吹水王勳章

現金: $2000

名聲: 0

稱號: 平民

前言(((請無視)))
樓主是絕對是一個電腦痴 所以有咩講錯請包容啊
話說呢本來樓主都好「安分守己」地做Chrome既小Fans
但係呢因為chrome登入唔到貓壇, 於是呢就一日之內試左幾款browser
其中一款就係Vivaldi, 咁由於得呢款係冇bug同登入到, 於是呢在下就拎佢嚟做貓壇專用瀏覽器
結果用咗幾日,
發現佢d功能正到不得鳥~ 好用到令我放棄咗用鳥就快十年既chrome
所以就開呢個post嚟推介比大家試下
雖然唔知會睇既人有幾多, 但係整合出嚟起馬都方便我再推介比朋友啦
廢話不多說, 想睇簡介請直衝維基:

維基傳送門
5個超實用功能介紹

-其實chrome好用既功能佢都有,包括chrome既擴充軟件,咩unblock youku呀全部都用得返。
-而以上既介紹主要係針對返呢款browser特有既功能,未必全部打曬,有興趣可以上網睇更多。

1. 個性化頁面:分頁主題、整理與排列

自訂風格,很普通對吧,重點是他連分頁等功能的位置都能夠自訂。
如下圖所示,分頁攔可以放在左側顯示,也方便預覽。

另外介面的主題也會隨網站主色改變,例如在貓壇的話,功能Bar會變橙色,Google會變藍色。

除此之外,有時用Google Chome十幾個分頁一齊開逼埋一齊要搵返要邊頁真係人都癲,
但vivaldi既分頁整理功能,令你可以將唔同相關既分頁整理做埋一齊
例如我寫呢篇話明整合分享既文,自然就睇左好多相關既文,於是我就將佢搬埋一齊做一set分頁
方便我一路睇一路打

唔用個陣仲可以休眠成set分頁,用個陣再load返出黎慳返啲Ram(好似係)

2.頁面分割

有時你想開兩個網一齊睇,chrome又要慢慢縮細,左邊放一個視窗右邊一個視窗咁睇,
但vivaldi就直接比你一個視窗搞好曬

^^最多仲可以開4個頁面一齊睇添

3. 快捷操作、滑鼠手勢
[img]https://cdn-images-1.medium.com/max/800/1*[email protected][/img]
類似Mac Spotlight既功能,F2召喚,打keyword可以轉分頁同埋開功能。
當然開其他功能既快捷鍵都可以設定set返。

另外可以係設定set滑鼠手勢,例如按著右鍵向下劃等於新增分頁等。

4. 筆記功能

右側功能列直接可以開出一個筆記本,方便一邊查資料一邊做整理。

5.底部實用功能列:整頁截圖、各種濾鏡、選擇性載入圖片。

以上圖片特意模糊了頁面內容,其實這也是功能之一:模糊濾鏡。
除此之外還有以下各種不同濾鏡,甚至可以改變字型,圖片顏色等。

而旁邊的圖片圖案則是讓用家選擇是否自動載入圖片((感覺限流量的手提電話更需要這個功能。
最後相機圖案則是整頁截圖,相信大家都知道是甚麼就不多作介紹。
總結

佢唔係冇缺點既, 例如佢冇同步功能呢個真係致命傷
同埋好似冇無痕模式
亦都有人嫌佢唔夠chrome快
但就功能上我真係覺得佢OP
你就當我出呢個post係打手啦:p

評分

參與人數 1貓幣 +2000 威望 +1 讚好 +1 收起 理由
yh. + 2000 + 1 + 1 獎勵:感謝您作出詳盡分享 !

查看全部評分

Que Sera Sera,
           Whatever will be, will be.
The future's not ours to see
                              Que Sera Sera
回復

貓男爵 ( 5k - 10k )

人氣之王勳章一年紀念勳章二年紀念勳章三年紀念勳章在線王勳章

樓主, 講得咁神奇, 請問系點到DL?
今天天氣很熱
回復

管理員

打雜一名

壇主黃金勳章貓貓論壇11週年紀念勳章一年紀念勳章二年紀念勳章三年紀念勳章吹水王勳章

現金: $498685

名聲: 999

稱號: 頂級市長

Big_Fat_Pig 發表於 2018-1-16 07:09
樓主, 講得咁神奇, 請問系點到DL?

https://vivaldi.com/?lang=zh_TW
回復

管理員

打雜一名

壇主黃金勳章貓貓論壇11週年紀念勳章一年紀念勳章二年紀念勳章三年紀念勳章吹水王勳章

現金: $498685

名聲: 999

稱號: 頂級市長

有時多一個選擇都唔錯{:8_144:}
回復

OK, 謝謝, 試下先..........................................................................................
今天天氣很熱
回復

管理員

我就是我 • 典型山羊座

管理員勳章最高榮譽紀念勳章資深管理人員勳章傑出管理員勳章MYBEST紀念勳章一年紀念勳章二年紀念勳章三年紀念勳章貓貓元老勳章發財勳章大富豪勳章在線之神在線王勳章人氣之王勳章好市民勳章優異主題獎章簽到王勳章大懶蟲勳章勳章收集之星發帖王勳章(金)發帖王勳章(銀)發帖王勳章(銅)勁量帖神勳章貢獻王勳章主題之王推廣大使愛情顧問吹水王勳章時事王勳章貼圖王勳章運動青年勳章遊戲王勳章追星一族音樂之王勳章資源王勳章魔蠍座勳章VIP會員勳章貓貓論壇11週年紀念勳章賀年勳章

現金: $100

好複雜咁~~~{:1_21:}
;人  
回復

地獄黑仔王;(

賀年勳章貓貓論壇11週年紀念勳章貓貓論壇11週年寫作比賽冠軍吹水王勳章

電腦痴詞不達意姐
回復

管理員

我就是我 • 典型山羊座

管理員勳章最高榮譽紀念勳章資深管理人員勳章傑出管理員勳章MYBEST紀念勳章一年紀念勳章二年紀念勳章三年紀念勳章貓貓元老勳章發財勳章大富豪勳章在線之神在線王勳章人氣之王勳章好市民勳章優異主題獎章簽到王勳章大懶蟲勳章勳章收集之星發帖王勳章(金)發帖王勳章(銀)發帖王勳章(銅)勁量帖神勳章貢獻王勳章主題之王推廣大使愛情顧問吹水王勳章時事王勳章貼圖王勳章運動青年勳章遊戲王勳章追星一族音樂之王勳章資源王勳章魔蠍座勳章VIP會員勳章貓貓論壇11週年紀念勳章賀年勳章

{s!u★希} 發表於 2018-1-22 23:34
電腦痴詞不達意姐

係我對呢方面領悟力差啫~~

;人  
回復

用左2或3次, 暫時未能適應這個, 都是用番舊的...............................................................................
今天天氣很熱
回復

地獄黑仔王;(

Big_Fat_Pig 發表於 2018-1-25 06:15
用左2或3次, 暫時未能適應這個, 都是用番舊的.......................................................... ...

竟然, 佢basic既功能同chrome都9成似~
回復

一年紀念勳章二年紀念勳章三年紀念勳章會員認證勳章

{s!u★希} 發表於 2018-1-22 23:34
電腦痴詞不達意姐

我都覺得幾好 有得一路睇utube一路上貓貓
回復

地獄黑仔王;(

Kaman.. 發表於 2018-1-26 00:06
我都覺得幾好 有得一路睇utube一路上貓貓

有人明白我講咩 好滾動~~~
回復

*滑动验证: